EXIT

Terugblik van RTV Utrecht op sluiting tippelzone

30 december 2021

RTV Utrecht blikt eind december2021 terug op het afgelopen jaar jaar. Natuurlijk kan daarbij de sluiting van de tippelzone aan de Europalaan niet ontbreken. Unitmanager van Belle Hulpverlening, Minke Fischer, vertelt over de situatie zes maanden na de sluiting.

“Een deel van de sekswerkers die op de Baan werkte, werkt nu thuis, een deel werkt bij vrienden, een deel werkt op straat. Ze mogen officieel niet thuiswerken dus dat betekent dat het risico op misstanden wel toeneemt”, zegt Minke Fischer van hulporganisatie Belle. Sinds de sluiting heeft de organisatie met zoveel mogelijk prostituees contact gehouden.
Een deel van de vrouwen die op de tippelzone werkte is omgeschoold met hulp van de gemeente en Belle. Ze zijn bijvoorbeeld werkzaam als cateraar of nagelstyliste. Maar er is ook een kwetsbare groep waarbij een overstap naar een andere baan niet mogelijk is, bijvoorbeeld door een verslaving. Ze willen blijven werken als prostituee maar zijn hun werkplek kwijt. “Het is nog te kort om signalen te krijgen of het echt de verkeerde kant op gaat, maar het is wel een risico”, zegt Fischer.
Belle pleit voor meer legale sekswerkplekken. “Het is een naïeve gedachte dat een stad geen prostitutie heeft. Sekswerk is een legaal beroep en daarmee zou je mensen de gelegenheid moeten geven om te werken.”