Lees voor
De zakelijke kant van sekswerk - Belle Hulpverlening
Telefoon / Whatsapp
06-53711879
EXIT

De zakelijke kant van sekswerk

De zakelijke kant van sekswerk

In Nederland kan je op verschillende werkplekken als sekswerkers werken. Sekswerk is in Nederland een legaal beroep. Op deze pagina vind je meer informatie over de zakelijke kant van sekswerk.

Voorwaarden waaronder je mag werken

 • In de meeste steden moet je minimaal 21 jaar zijn om sekswerk te mogen doen.
 • Je hebt een geldige verblijfsvergunning nodig (geen toeristenvisum).
 • Je moet een Burgerservicenummer (BSN) hebben.
 • Je moet vrijwillig werken op een legale werkplek.
 • Je moet een inschrijfadres hebben.
 • In sommige steden mag je vanuit huis werken, maar in de meeste steden is dit verboden. Vraag het voor de zekerheid na bij de gemeente.
 • Je moet belasting betalen.

Meer informatie over de voorwaarden

Meer informatie over de voorwaarden voor sekswerk vind je op de site Prostitutie Goed Geregeld. Hier vind je informatie voor zelfstandig werken, werken in loondienst en werken via de opting-in regeling.

Regels

Om te starten met sekswerk zijn er regels en voorwaarden en zul je bepaalde zaken op orde moeten hebben. Denk aan het hebben van een zorgverzekering, het betalen van belasting en als je een eigen onderneming hebt, ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Hieronder vind je een overzicht van de zaken die je moet regelen.


De zakelijke kant van sekswerk

Iedereen in Nederland die inkomsten heeft, is verplicht om daarover inkomstenbelasting te betalen. Als sekswerker kan je in loondienst, als zelfstandige op via opting-in werken. Op de site prostitutiegoedgeregeld.nl staat een handig overzicht met de verschillen.

Belasting betalen in loondienst

Als je in loondienst werkt, wordt de belasting door je werkgever verrekend met je loon.

Belasting betalen bij opting-in

Werk je via opting-in? De belasting over jouw inkomsten wordt dan via de exploitant afgedragen.  Je bent niet in loondienst, maar krijgt wel een inkomensoverzicht waarop staat wat je hebt verdiend en wat door de werkgever is afgedragen. Je moet 1 keer per jaar je aangifte inkomstenbelasting doen.

Belasting betalen als zelfstandig ondernemer

Als je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel, worden jouw gegevens automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst. Je krijgt dan meteen een btw-nummer. Als je geen bericht krijgt van de Belastingdienst, is het verstandig om zelf contact met ze op te nemen. Daarna krijg je van de Belastingdienst een brief waarin staat wanneer je btw-aangifte moet doen.

De btw-aangifte (omzetbelasting) moet binnen een maand na afloop van het tijdvak bij de Belastingdienst binnen zijn. Ook moet de betaling dan op de rekening van de Belastingdienst zijn bijgeschreven.

 • Als je te laat aangifte doet of te laat betaalt, riskeer je een boete en een naheffingsaanslag. Dit is een schatting van het btw-bedrag dat de je moet betalen.
 • De Belastingdienst heeft geheimhoudingsplicht over wat je ze vertelt en schrijft.

Je moet kunnen aantonen aan de Belastingdienst dat je (dagelijks) bijhoudt hoeveel je verdient en hoeveel kosten je maakt. Daarom kan het handig zijn om een kasboek bij te houden.

Als zelfstandig ondernemer, bijvoorbeeld in de raamprostitutie of op straat, ben je verplicht om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Hiervoor heb je een inschrijving nodig bij de Gemeentelijke Basis Administratie. Dit kan een inschrijfadres zijn in Nederland, maar ook in het buitenland.

 • Om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel heb je het volgende nodig: een geldig legitimatiebewijs en een ingevuld inschrijfformulier voor een eenmanszaak van de Kamer van Koophandel.
 • De Kamer van Koophandel heeft een register. De gegevens hieruit zijn openbaar. Wanneer je als bedrijfsnaam een naam gebruikt die jouw klanten kennen, kunnen zij dus gemakkelijk jouw privégegevens achterhalen. Wees je hiervan bewust bij de keuze van de bedrijfsnaam waarmee je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel.
 • Adresgegevens van de Kamer van Koophandel in Utrecht:
  Sint Jacobsstraat 300, 3511 BT Utrecht
  Telefoonnummer: 088 585 15 85
  Voor de benodigde formulieren kun je naar de website van de Kamer van Koophandel.

Je kunt als sekswerker ook in loondienst of via opting-in werken (bijvoorbeeld in een club, privéhuis of bij een escortbureau). Opting-in staat ook bekend als ‘werken volgens het voorwaardenpakket’. De meeste exploitanten werken met dit systeem.

 • Werk je via opting-in, dan heb je geen ontslagbescherming. Een exploitant kan de samenwerking op elk moment stopzetten.
 • Voor de Belastingdienst en het UWV ben je geen werknemer, maar ook geen ondernemer. Je hebt daardoor geen recht op een uitkering vanuit de Werkloosheidswet (WW).
 • Om te kunnen werken via opting-in heb je in ieder geval een inschrijfadres en een burgerservicenummer nodig.

Als je in Nederland woont of werkt, is het verplicht om je te verzekeren voor ziektekosten met een zorgverzekering. Op internet vind je verschillende websites waar je zorgverzekeringen kunt vergelijken.

Als je de zorgverzekering niet betaalt

Als je 6 maanden of langer de zorgverzekering niet betaalt, word je aangemeld bij het CAK voor de Regeling wanbetalers. Je betaalt dan aan het CAK de ‘bestuursrechtelijke premie’. Deze premie is €135,- per persoon per maand. Je betaalt dus niet langer zorgpremie aan je zorgverzekeraar. Wel blijf je verzekerd bij je eigen zorgverzekeraar. Door de bestuursrechtelijke premie aan het CAK te betalen, los je niet de schuld af bij de zorgverzekeraar. Die moet je nog steeds zelf aflossen.

Afhankelijk van je inkomen, kun je recht hebben op toeslagen zoals huurtoeslag, zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag.

Op de website van de Toeslagen kun je een proefberekening maken. Om zorgtoeslag aan te vragen heb je een DigiD nodig. Via deze link kun je een DigiD aanvragen.

Kunnen wij je helpen?

Heb je vragen over de zakelijke kant van sekswerk? Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.

Contact