Tippelzone De Baan op 1 juli definitief gesloten
1 juli 2021
Op 1 juli 2021 is tippelzone De Baan definitief gesloten. De tippelzone, die sinds 1986 aan de Europalaan was gevestigd, maakt ruimte voor de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk Merwede. Onder andere Belle Hulpverlening (onderdeel van de De Tussenvoorziening), de Participatieformule en Jellinek begeleiden samen met de gemeente de sekswerkers waar nodig bij het vinden van een alternatief voor het werken op de tippelzone.
Toekomstplannen
Drie jaar geleden werd in het coalitieakkoord ‘Ruimte voor iedereen’ afgesproken dat de tippelzone op 1 juli 2021 dicht zou gaan vanwege de herontwikkeling van de Merwedekanaalzone. Deze periode van drie jaar was gekozen om de sekswerkers die toen een vergunning op de tippelzone hadden genoeg tijd te geven om een nieuwe stap te maken. De sekswerkers die dat wilden, hebben begeleiding van hulpverlening gekregen bij het opstellen van een toekomstplan. Daarin gaat het over opleiding, werk, financiële zelfstandigheid en onafhankelijkheid.
Zorgvuldig proces
Een groep sekswerkers heeft geen ondersteuning nodig van hulpverlening. De groep sekswerkers voor wie dat wel geldt, is goed in beeld bij de hulpverlening die met de meesten actief contact onderhoudt. De inzet is en blijft, dat waar nodig alles wordt gedaan om mee te denken over hun toekomst na de sluiting en daar stappen in te zetten. Unitmanager Minke Fischer van Belle Hulpverlening: “De deur van onze huiskamer aan de Vleutenseweg staat natuurlijk voor hen open, maar we zoeken ze ook actief op. We blijven deze groep helpen bij hun toekomstplannen”. Degenen die te maken hebben met problematiek op meerdere gebieden, waaronder verslaving, worden intensief begeleid door verschillende hulporganisaties.
Na de sluiting
Na de sluiting van de tippelzone lopen de ingezette zorg- begeleidingstrajecten door. Ook de huiskamer van Belle Hulpverlening aan de Vleutenseweg, blijft na 1 juli beschikbaar voor de ex-vergunninghouders van de tippelzone. Deze huiskamer dient als inloop, maar er is ook een medisch spreekuur, hulpverlening en eventueel uitstapbegeleiding.
Wethouder Eelco Eerenberg: “Door de sluiting van de Baan hebben we een grote verantwoordelijkheid om iedereen zo goed mogelijk bij een volgende stap te helpen. Dat betekent geduldig en zorgvuldig zijn en samen kijken wat het beste bij iemand past. Ook als de sekswerkers nog even niets willen, blijven we na 1 juli voor hen klaarstaan”.
Noot voor de redactie: Dit persbericht is van de gemeente Utrecht en Belle Hulpverlening samen.
In de media over sluiting De Baan
- AD Utrechts Nieuwsblad van 21 juni artikel met interview vaste klant van de zone. Hij zag, net als wij, de zone veranderen door de jaren heen.
- Sekswerker en activist Yvette Luhrs bracht vorige week een bezoek aan de Baan en tekende vijf verhalen van sekswerkers op.
- RTV Utrecht interviewde twee (oud) agenten en oprichters van de zone.
- Ook maakten zij het artikel Hoe de politiek worstelde met de tippelzone.
- Dinsdag 29 juni verscheen op RTV Utrecht het artikel Voormalig straatprostituees: ‘Het verdwijnen van de tippelzone aan de Europalaan maakt het een stuk onveiliger’
- Woensdag 30 juni verscheen op RTV Utrecht het artikel Sekswerkers verliezen met Utrechtse tippelzone ook veilige haven.
- In het AD Utrechts Nieuwsblad van woensdag 30 juli staat het artikel “Die meiden stoppen heus niet met werken hoor”. Dit is een premium artikel (betaalmuur).
- NOS woensdag 30 juni: “Tippelzone was ideale plek om te werken”
- AD Utrechts Nieuwsblad van donderdag 1 juli “Pizza, cadeautjes en tranen: dit is de allerlaatste avond op de Utrechtse tippelzone”. Dit is een premium artikel (betaalmuur).