EXIT

Blog van Charlotte: Belles cupido’s

11 februari 2022

‘’Ach welnee, zo zei hij het helemaal niet’’, spreek ik mijn cliënte tegen. Ze is geïrriteerd omdat haar gynaecoloog zijn zorgen uitte over haar drugsgebruik tijdens de zwangerschap. ‘’Hij is heel trots op hoe hard je je best doet, dat zei hij ook’’. ‘’Hij weet het altijd allemaal beter’’, snauwt ze, terwijl ze een sigaret opsteekt. Ik haal mijn schouders op. ‘’Ik vond het anders een hele sympathieke man’’, zeg ik. Mijn cliënte begint te glunderen.

Belle’s Cupido’s

‘’Ha, jij vindt hem wel leuk zeker?! Hij is ook op zich best knap. Nu wil je zeker elke keer wel mee naar mijn echo’s?’’. Ik moet lachen en besluit het spelletje mee te spelen. Ik wil inderdaad graag naar elke echo mee, maar om een andere reden.

Twee weken later is het weer tijd voor een controleafspraak en zitten we opnieuw in het kantoor van de gynaecoloog. De echo ziet er gelukkig prima uit. ‘’Hee dokter, ‘k heb effe een vraag’’, zegt mijn cliënte op zijn plat Utregs, terwijl ze naar me knipoogt. ‘’Ben jij eigenlijk vrijgezel, of nie?’’. Het ongemak druipt van zijn gezicht. ‘’Zij ziet jou wel zitten!’’, zegt ze terwijl ze me met haar ellenboog overdreven aantikt. Ik lach iets te hard en weet even niet goed waar ik moet kijken of hoe ik dit recht moet zetten. Hij kijkt vragend van haar naar mij en weer terug. Dan murmel ik iets over haast en een volgende afspraak en maak ik me snel uit de voeten.

Je hebt toch geen vriend?

‘’Ik ben trouwens binnenkort een weekje vrij’’, zeg ik later verheugd tegen haar. ‘’Maar… je hebt toch geen vriend?’’, vraagt ze, terwijl ze theatraal haar hand op haar hart legt. Ik begrijp de vraag in eerste instantie niet. ‘’Wat ga je dan doen?’’. Ze kijkt me treurig aan. Haar medelijden is voelbaar en ik kan een glimlach niet onderdrukken. Dat je als single ook happy kan zijn, is duidelijk niet het eerste wat in haar opkomt.

Can I give him your number?

Pakweg een week later wil ik net vertrekken, als een andere cliënte me naroept. ‘’Charlotte, wait! You remember Roger, don’t you?’’. Ik kan me hem inderdaad herinneren. Hij is een man van middelbare leeftijd die ik eerder bij haar thuis heb ontmoet en waarvan ik vermoed dat hij haar sugar daddy is. ‘’You’re single, right? He wants to see you again. Can I give him your number?’’. Ik knoop mijn jas dicht en schud mijn hoofd. Beter van niet. Ze lijkt verbaasd en ietwat teleurgesteld, en vraagt me erover na te denken. ‘’He is rich like a motherf*cker!’’, voegt ze er nog aan toe. Ik weet dat ze het meent. Lachend trek ik de deur achter me dicht.

Of was jij niet single?

Kort daarna is het weer zover, ditmaal een koppelpoging van een andere cliënte. Het beeldscherm van mijn telefoon licht op. Er zijn meerdere berichtjes binnen gekomen. Mijn ogen gaan er vluchtig overheen en blijven dan hangen bij één berichtje in het bijzonder. ‘’Charlotte, val jij op donker?’’. Ik moet lachen; wat is dit nu weer? Ik open het Whatsappgesprek en er verschijnt een foto van een donkere man met een indringende blik, zo op het eerste oog een boefje. Op zijn best. Het had ook een seriemoordenaar kunnen zijn. ‘’Of was jij niet single?’’, vraagt ze er achteraan. Het leek haar wel wat voor mij en ik ben toch alleen, dus waarom niet? ‘’Hij heb zo’n lief koppie’’, zegt ze nog. Ik bedank haar vriendelijk.

Succes gegarandeerd

‘Vrijgezel zijn’ lijkt eerder gelijk te staan aan ongezelligheid, eenzaamheid of minstens een lege portemonnee. En als je een man sympathiek vindt, zou dat kennelijk gelijk betekenen dat er meer achter zit. Hmm… Misschien toch het gesprek maar eens over aan gaan binnenkort. Maar toch, hoe aandoenlijk zijn deze initiatieven van mijn lieve cliënten? Wij zijn als hulpverleners zo betrokken bij hen, maar we zijn ons er vaak helemaal niet van bewust hoezeer zij zich ook om ons bekommeren. Eén ding weet ik in ieder geval wel: als deze dames toch een carrièreswitch besluiten te maken, help ik ze met liefde zoeken naar matchmaker vacatures, of bij het opstarten van hun eigen datingbureau. Succes gegarandeerd.

 

Over Charlotte

Charlotte werkt bij als hulpverleenster bij Belle Hulpverlening. Zij geeft met haar blogs een kijkje in de keuken van haar werk.