Onder invloed van geweld of dwang
Onder invloed van geweld of dwang
Soms krijg je te maken met geweld of dwang. Bijvoorbeeld door klanten, maar soms ook door een pooier of familie. Hieronder vind je informatie over dwang en geweld.
Mensenhandel
Word je gedwongen om je werk te doen? Wat ‘gedwongen’ inhoudt, is niet altijd even duidelijk. Als je tegen je wil werkt, wordt opgesloten, slecht wordt behandeld of geld moet afstaan, dan kan je slachtoffer zijn van mensenhandel.
Hoe herken ik mensenhandel?
Twijfel je of jij, of iemand die je kent, misschien slachtoffer is van geweld of onder dwang moet werken? Stel dan eens deze vragen:
- Zijn er mensen tegenover wie je je schuldig zou voelen als je ze geen geld meer zou geven?
- Kun je zelf bepalen hoe vaak en hoe lang je werkt?
- Als je je niet lekker voelt, blijf je dan thuis, of ga je toch aan het werk?
- Heb je jouw eigen paspoort in bezit?
- Ben je wel eens bedreigd?
- Houd je de inkomsten van je werk zelf, of geef je het geld aan iemand anders?
- Heb je schulden bij iemand die je naar Nederland (of een ander land) heeft gebracht?
- Van wie was het idee om als sekswerker te gaan werken?
- Is er iemand die dreigt je familie in te lichten als je niet genoeg verdient of wilt stoppen?
Is het antwoord op een deel van deze vragen ‘ja’, neem dan gerust contact met ons op. Er kan sprake zijn van mensenhandel.
Eergerelateerd geweld
Als familieleden geweld gebruiken omdat zij vinden dat de familie-eer beschadigd is door het sekswerk, noem je dat ‘eergerelateerd geweld’. Dat kan bedreiging, mishandeling, ontvoering, huwelijksdwang en in een uiterst geval zelfs moord zijn.
Wat kan ik doen als ik onder invloed van geweld of dwang werk?
Neem contact op met een hulpverlener van Belle als jij slachtoffer bent van (eergerelateerd) geweld of gedwongen wordt om te werken. Wij kunnen je ondersteunen om de juiste stappen te zetten. Ook als je je zorgen maakt over iemand anders, kan je contact met ons opnemen. Wij werken vertrouwelijk.
Ook zonder onze tussenkomst kan je actie ondernemen:
- Ben je in direct gevaar? Bel dan 112.
- Je kunt bellen met het Meldpunt binnenlandse mensenhandel regio Utrecht via 0800-2000. Dit telefoonnummer is 24 uur per dag bereikbaar.
- Je kunt contact opnemen met de het team mensenhandel van de politie. Ook zij werken vertrouwelijk en zijn er voor jouw veiligheid. Bel met 0900-8844 en vraag naar een rechercheur die gespecialiseerd is in mensenhandel.
- Je kunt zelf aangifte doen bij de politie. We adviseren je wel om eerst te bellen met de unit mensenhandel.
- Tijdens je werk kom je regelmatig de politie of handhavers tegen. Op officiële prostitutiezones zijn er vaak vaste wijkagenten. Je kan hen altijd aanspreken als je je onveilig voelt of wordt gedwongen om te werken. In bordelen en de escort zijn soms controles. Ook tijdens zo’n controle kan je de politie of handhavers van de gemeente aanspreken. Je komt hierdoor niet in de problemen, ook de politie kan helpen.
- Meld Misdaad Anoniem via de site of bel ze op 0800-7000. Hierbij blijf je volledig anoniem, maar je kan dan geen aangifte doen omdat je anoniem blijft.
Aangifte doen
Misschien denk je erover om aangifte te doen. Bijvoorbeeld van mishandeling, verkrachting of mensenhandel. Het is altijd jouw beslissing of je aangifte doet of niet. Voordat je beslist of je aangifte wilt doen, kan je vrijblijvend met de politie in gesprek.
Als je dat wilt, kan een hulpverlener van Belle je tijdens het hele proces ondersteunen. We kunnen je bijvoorbeeld uitleggen hoe de aangifteprocedure gaat. Of we kunnen met je mee naar de politie of rechtbank. We kunnen ook helpen om een schadefonds aan te vragen. Of misschien vind je het vooral prettig om te kunnen praten over wat jou overkomen is. Neem gerust contact met ons op.