Lees voor
Veilig en gezond werken - Belle Hulpverlening
Telefoon / Whatsapp
06-53711879
EXIT

Veilig en gezond werken

Veilig en gezond werken

Als seks je werk is, wil je natuurlijk geen seksueel overdraagbare aandoening oplopen. Daarom geven wij tips voor veilige seks. Veilig werken gaat ook over de relatie die je met je klant hebt. Respect voor je eigen grenzen is heel belangrijk! Wij ondersteunen je daarom ook bij het veilig werken binnen jouw grenzen.


Belle's gezondsheidsspreekuur


Veilige seks

Veilige seks betekent dat je jezelf en anderen beschermt tegen het oplopen van soa’s. Je gebruikt een condoom bij vaginale, anale en orale seks. Ook bij het pijpen of beffen gebruik je een condoom, zodat je geen soa oploopt in je mond of keel. Als je aan groepsseks doet, verwissel je wanneer je van partner wisselt ook het condoom.

Sekswerk en PrEP

Als seks je werk is of je soms wordt betaald voor seks met geld of spullen dan kun je risico lopen op hiv. Je kunt jezelf beschermen tegen hiv met PrEP. PrEP is een afkorting van Pre-Exposure Profylaxe. Voor meer informatie bezoek de pagina sekswerk en PrEP.

Kapot condoom

Een condoom dat kapot gaat tijdens de seks is erg vervelend en kan ervoor zorgen dat je een soa oploopt of zwanger wordt. Wanneer je een klapcondoom hebt, kun je erg schrikken. Het condoom kan niet alleen scheuren, maar ook afglijden en hierdoor achterblijven in de vagina of anus.

  • Ga zo snel mogelijk naar het toilet. Probeer zoveel mogelijk te plassen. Eventuele bacteriën verlaten zo de vagina.
  • Spoel je daarna heel voorzichtig af met de douchekop af. Houd de douchekop naar beneden gericht, spoel niet de binnenkant van de vagina. Zo kunnen bacteriën niet in de vagina dringen.
  • Als je geen anticonceptie gebruikt: koop de morning-after-pil bij een apotheek of drogist en neem deze zo snel mogelijk na de onbeschermde seks in.
  • Kom naar ons gezondheidsspreekuur of maak een afspraak bij het spreekuur van de GGD en laat je een week later testen op soa’s. Als je al eerder klachten krijgt, maak je eerder een afspraak.

Neem zo snel mogelijk telefonisch contact op met het spreekuur van de GGD. Als het in het weekend gebeurt, ga dan naar de spoedeisende hulp van een ziekenhuis. Een arts kan beoordelen of je in aanmerking komt voor een PEP-behandeling. Een PEP-behandeling verkleint de kans dat je besmet raakt met hiv.

Gezond sekswerk voor mannen

Ben je werkzaam als mannelijke sekswerker en wil je meer informatie over seksueel contact, gezondheid en vaccinaties kijk dan op de website van mantotman.nl.

Zwangerschap

Als je niet zwanger wilt worden, kun je naast condooms ook anticonceptie (zoals de pil) gebruiken. Zo kun je met je partner wel zonder condoom seks hebben zonder zwanger te worden. Anticonceptiemiddelen bieden geen bescherming tegen soa’s.

Er zijn verschillende soorten anticonceptie. Welke het best bij jou past is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Op deze websites vind je meer informatie over verschillende vormen van anticonceptie:

Heb je onbeschermde seks gehad en gebruik je geen anticonceptie? Als je niet zwanger wilt worden dan kun je een morning-afterpil nemen. De morning-afterpil wordt ook wel de noodpil genoemd. Je kunt deze pil halen bij de apotheek of drogist. Je hebt geen recept nodig. Noodpillen voorkomen zwangerschap. Ze werken vóórdat de zwangerschap kan optreden.

De morning-afterpil is tot 72 uur na de onbeschermde seks werkzaam. Je kunt het best de pil zo snel mogelijk na de onbeschermde seks innemen. Hoe sneller je deze ‘noodpil’ neemt, hoe beter. De morning-afterpil is verkrijgbaar bij drogisterijen zoals het Kruidvat en de Etos.

Soa's

Omdat je als sekswerker wisselende seksuele contacten hebt, is het goed om elke 3 maanden een soa-controle te doen. Je kunt je gratis en anoniem laten testen bij ons gezondheidsspreekuur.

Belle's gezondsheidsspreekuur


Een soa kun je krijgen als er zonder condoom contact is tussen vagina, penis, mond of anus. Ook kun je een soa oplopen door vaginaal vocht, voorvocht, bloed of sperma. Vaak heb je van een soa geen of weinig klachten. Toch is het goed om je zo snel mogelijk te laten behandelen, omdat een soa blijvende gevolgen kan hebben.

Vaak merk je niet dat je een soa hebt. Je hebt weinig of geen klachten. Als je wel klachten hebt, dan gaat het meestal om:

  • Afscheiding of pus uit de vagina, penis of anus. Bij vrouwen is de afscheiding meer dan normaal. De afscheiding kan waterig, melkachtig, gelig of groenig van kleur zijn. Ook kan het anders ruiken.
  • Branderig gevoel, geïrriteerdheid, pijn bij of na het plassen of kleine beetjes moeten plassen.
  • Zweertjes, wratjes, blaasjes op de vagina, mond, penis of anus.
  • Jeuk in het schaamhaar, aan de schaamlippen, eikel of anus.
  • Gezwollen klieren in de liezen.
  • Pijn in de onderbuik.
  • Bloedverlies tijdens of na de seks.
  • Pijn in één of beide (bij)ballen.

Veilig werken binnen jouw grenzen

Veiligheid in je werk is belangrijk. Niet alleen om soa’s te voorkomen. Maar ook om je eigen grenzen te respecteren. Denk bijvoorbeeld aan de volgende situaties:

  • Klanten die onder invloed zijn van alcohol of drugs of samen met jou drugs willen gebruiken.
  • Klanten die meer geld bieden om seks te kunnen hebben zonder condoom.
  • Klanten die geweld gebruiken of mensen die je dwingen om sekswerk te doen of met sekswerk geld te verdienen.
  • Bedenk van tevoren waar je grens ligt. En in hoeverre je deze klant vertrouwt.
  • Maak duidelijke afspraken met de klant over de werkzaamheden en betaling. Zorg dat je van tevoren het afgesproken bedrag betaald krijgt.
  • Zorg voor een telefoon of een e-mailadres dat je alleen voor het werk gebruikt. Zo is er een duidelijke scheiding tussen werk en privé.
  • Als je geen goed gevoel hebt over een klant, kun je hem of haar om die reden altijd afwijzen.
  • Werk op een plek die veilig is voor jou. En waar jullie niet gestoord worden of andere mensen storen. Let wel op dat het in regio Utrecht niet toegestaan is om te werken vanuit huis, op straat of in een auto.
  • Ga je naar een klant toe? Dan kan je je live locatie delen via WhatsApp met iemand die je vertrouwt. Of je kunt met deze bekende van tevoren afspraken maken over wat hij of zij kan doen als het te lang duurt voordat je terug bent.
  • Gebruik altijd een condoom, ook voor orale seks.
  • Ben je in gevaar? Bel 112.

De hulpverleners van Belle hebben veel ervaring met al deze onderwerpen en kunnen je verder helpen of ondersteunen. Heb jij vragen? Neem contact met ons op.

Contact